Bodil Christensen, Horne

Skumfiduser

Litteratur med lys til lange mørke dage

”Hvordan kunne hun da falde for en vildt fremmed, - og så lige med én gang?

Hun var en læser, og jeg tror, hun blev betaget af en spanioler, der kunne sin Ibsen”, sagde Rita.” – sådan diskuterer de efterladte Ritas mors kærlighed til Miguel, der forsvandt kompasløs i Jotunheimens tåge længe inden historien ”Slekters gang” fortælles.

Der er bøger, man ønsker aldrig tager slut, og Jan Kjærstad kan skrive sådanne. Gennem 612 sider lever vi med familien Bohres mange generationer, der lever i 1900 – tallets Norge. Sat ind i en kinesisk rammefortælling i tiden efter at den norske olie har sluppet sin magt i det norske folk.

Når jeg nu giver en ”top-ti- liste” over gode bøger til julens mørke dage, så er det glædeligt, at ”Slekters gang” endnu ikke er kommet på dansk. Den kommer til foråret, så man kan enten læse den på norsk (og det er en stor karsk glæde at få norske gloser med i fortællerstemmen), men man kan også glæde sig til april og den danske udgave.

Julens bedste bøger er  i min læsning forbavsende nemme at prioritere. Andre kunne mene noget andet, men mit bud er:

1. Jan Kjærstad: ”Slekters gang”.

2. Carsten Jensen: ”Den første sten”. Bogens krigere i Afghanistan har holdt mig med godt (og blodigt) selskab i luftrummet fra Auckland til Kastrup. Bogens længde passer perfekt til langdistaneflyvning. "Du har ikke forstået verden," siger min far. Hans stemme er helt rolig. "Det er sådan, den er. Det er det eneste, den er:" "Jeg har udmærket forstået den," siger jeg opbragt. "Jeg accepterer den bare ikke." – Det er hovedbudskabet, der rammer lige ned i min og manges hverdag: Vi ser en verden, hvis spilleregler, man ikke ønsker at følge. Tænk, at man også kan sige: Ja, jeg ser det, men jeg accepterer det ikke. Carsten Jensen er fremragende til at beskrive krigens absurditeter og soldaternes stress og viser, at der er situationer, man ikke ønsker at være en del af, - men det er man.

3. Majgull Axelsson: ”Jeg hedder ikke Miriam”. Fra Ravensbruck og Auschwitz til efterkrigstidens Sverige følger man romaen Miriam, der tilfældigvis bliver jøde undervejs. Flygtningeproblematikken er her, og den er beskrevet, så man ønsker at hele dagen kan tilbringes i selskab med Miriam. Hun er er en fighter og overlever.

Det var tre voksenbøger. Til unge er der lige så indlysende valg:

4. Kim Fupz Aakeson: ”Pragtfuldt, pragtfuldt”. Meget få ungdomsbøger foregår i et autoværksted i  Slagelse med en polak, en far i fængsel og en Austin Haley som hovedaktører.

5. Lise Bidstrup: ”Overlevernes by.” En dystopisk fremstilling af verden, Europa og et Danmark, hvor der er bygget pigtrådshegn og vagttårne som værn mod de mange flygtninge, der kommer over hav og sund. Dystopisk, aktuel og blændende skrevet med en kærlighedsfortælling og en civilisationskritik i perfekt samspil.

6. Kenneth Bøgh Andersen: ”Den faldne engel”. Det er bind fem (og ikke det sidste) bind i ”djævleserien”. En serie, også voksne kan læse med i. Første bog ”Djævelens lærling” er fortsat den bedste, men alle seriens bøger har mange referencer til Det gamle Testamente, litteraturhistorien, Shakespeare, de græske myter og Det Nye Testamente. Man bliver klogere af at læse med, men man bliver også underholdt på højt niveau.

Tre bøger til de små er lige så klare titler:

7. Josefine Ottesen: ”Havenisserne flytter ind”. De små havenisser flygter fra det faldne æbletræ, men en farlig verden venter før vi når frem til ”Det er den dejligste juleaften, jeg nogensinde har haft.” En julekalenderfortælling med nisser og noget helt aktuelt i forhold til flygtninges kaotiske verden.

8. Trine Bundsgaard: ”Blev du til ved et knald?” En bog, der gennem Sofus, Viola og den irriterende lillesøster Lise får forældrene (de er ikke meget for at svare) til at give et regnbuefarvet svar på: Blev du til ved et knald? Sjov, seriøs og med herligt slang.

9. Sankt Nielsen og Madam Karrebæk: ”Da Gud var dreng”. Hvor var verden, før verden blev skabt? Hvem kunne man lege gemme med? Hvad skete der, da Gud kedede sig og sagde ”Der blive lys?”. Det er filosofi  for børn og voksne i Karrebæks sikre streg og Nielsens skønne ord. Årets bedste børnebog.

Og nummer ti på listen ligger her og venter på en blank dag: Anne Lise Marstrand Jørgensen: ”Dronningen af  Saba og Kong Salomon”. Siden ”Hildegard af Bingen” har Marstrand-Jørgensen været min sikre favorit til en helt anden verden end den vendsysselske, jeg befinder mig i. Også i år er der god grund til at fortabe sig i det sabeanske riges strid og alliancer. Det kan kun være godt.

Husk: ”Med bøger bliver man klog på en smuk måde”.

N.B. Husk, kommer to julespecials med ”Downton Abbey”. Det er ikke litteratur, men det er også en verden, man med sindsro kan fortabe sig i, når man generelt tænker, at alt var bedre i gamle dage (kun vaskemaskinen, støvsugeren og mobilepay er reelle forbedringer af vores hverdagJ)

Bodil Christensen

Møllegårdsvej 1 Horne

9850 Hirtshals

15-12-2015