Bodil Christensen, Horne

Skumfiduser

Kirkens, klostrenes og kongernes konflikter

”Her havde rigsforstanderne åbenbart anskaffet sig noget så fornemt, skrøbeligt og moderne som stole. Men de var nemme at flytte, bekvemme at sidde på. Stole var gode.”

Det er detaljerne, der giver det helt særlige blik tilbage på reformationstidens hverdag.  Maria Hellebergs store (og tunge) roman ”Min Kristin” foregår i 1500-tallet, og det var en kold tid. Gennem Hellebergs 864 sider lange roman fryser de næsten altid i et Sverige, der er fyldt med kolde stenborge, sengene er fyldt med halm og egernskind, kældrene er fyldt med fanger, bispesæderne er fyldt med penge&magtgriske biskopper, og Stockholms Slot er stedet, hvor man slår ihjel eller selv bliver myrdet.

Det er en helt anden tid (og tak for det!), men de mange detaljer om tøj, mad og boligindretning giver er ramme om intriger, magtkampe, kærlighed, tab og sygdom og død, der altid er en del af hverdagen.

Kristin (Kristina Nilsdotter Gyldenstjerne) er en adelig svensk (og dansk) kvinde, der ganske ung giftes bort til Sten Sture. Kristin er født i 1494, og hun dør først i 1559 efter et langt liv, hvor hun har været midt i Sverige og Danmarks konflikter under og efter Det stockholmske blodbad i 1520. Den store verdens konflikter er rammen. Christian den Anden er den danske konge, der erobrer Sverige (ganske kortvarigt), han myrder alle adelsmænd og biskopper, da han har brugt tre dage på en kroningsfest. De låser simpelthen dørene, smækker portene i, dømmer alle for kætteri og så går bødlen i gang med sværd og økse først i november 1520.

I de følgende dage er det ”almindelige” folk, der mister hovedet, blodet flyder i Gamla Stan. Jeg har tjekket brostenene på Slotspladsen midt i Stockholm: Der er fortsat blod i fugerne.) Johannes Vilhelm Jensen skrev i ”Kongens fald” fra 1900 – 1901 om Christian den Anden og Mikkel Thøgersens liv, hvor blodbadet blev set gennem Mikkel Thøgersens øjne. Her i ”Min Kristin” er det hustruen til den tabende Rigsforstander Sture, der giver sin version. Begge versioner er blodige, skændige , rå og brutale og et udtryk for et helt stupid magtudøvelse. Almindelig menneskelig medfølelse findes ikke, når magtkampen skal vindes mellem mænd. Det er kvinderne (og Johan, Kristins anden mand), der forstår at mægle og manøvrere menneskeligt i magtspillet.

Kristin har selv nok at se til. Hun bliver gift med Rigsforstanderen Sture i 1511, da hun er sytten år. Hun får mange børn: Nils, Iliana, Magdalena, Svante (der bliver voksen og selv får børn), Anna, Gustav og så nogle dødfødte, der ikke helt tæller med. I sit andet ægteskab får hun nok en Gustav. Alle børnene dør i en ung alder, Nils når at blive femten år, men ellers dør de, mens Kristin sidder fange efter blodbadet i 1520. Sten Sture dør i kampen mod Christian den Anden, og han bliver begravet, men senere gravet op og brændt. Kristin sidder som fange i Blåtårn, hun bliver frigivet efter en række onde, kolde, forfrosne og fattige år, hun kommer tilbage til Sverige som Rigsforstanderenken, der har en lang række privilegier og mange, mange gårde, borge og mennesker at tage vare på.

Hendes anden mand Johan viser sig at være den helt store kærlighed. Midt i alle alliancebryllupperne, der som udgangspunkt er arrangerede ægteskaber, der skal styrke magtforholdene, så viser det sig, at Johan og Kristin simpelthen gifter sig af kærlighed. Og det holder.Kristin og Johan følges resten af livet. De er ligeværdige parter i deres fælles konflikter med familie og Rigets fjender.

Maria Helleberg har haft et stort projekt med denne roman. Hun vil fortælle historisk korrekt om en konfliktfyldt tid, hvor katolicismen falder for lutheranere. Det er en konflikt, hvor Johan og Kristin ikke altid er lige afklarede. Der er også mange magtkampe i familien, der er magtkampene mod Danmark, mod Polen og Finland er altid med som en løsningsmulighed, når nogen skal betænkes med et område at forvalte – og helst et område, hvor man ikke bliver en belastning for nationens magtfulde mænd.

Magtkampene fylder, men også kærligheden får sin plads. Kristin og Johan står stærkt i det ligeværdige ægteskab, men også Kristin og Sture lyser smukt på siderne. Mange andre ægteskaber er ”handelsvarer” i magtfulde alliancer, men friheden skrives frem med lutheranerne, med den selvvalgte kærlighed og med de få øjeblikke af fred, der også bliver folket til del.

Historiske romaner kan give indblik i en tid, hvor alt var anderledes, men hvor mennesker har samme tvivl og tøven og samme kriser og konflikter som altid. Det er 864 sider tilbage i tiden, hvor man fryser og forfærdes med Kristin. Det er også 864 sider, der giver indblik i kirkens, klostrenes og kongernes mange magtkampe.

P.S. Undervejs i læsningen sætter man jo megen pris på velfærdsstatens vaskemaskiner, folkepension, HTH-køkkener, centralvarme og dunjakker. For ikke at tale om mobiltelefoner og infrastruktur. Men posten fungerede overraskende godt i 1520. Da kunne et forseglet brev nå fra Lübeck til Stockholm i løbet af ganske få måneder.

@font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:3 0 0 0 1 0;}@font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536859905 -1073732485 9 0 511 0;}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}.MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}div.WordSection1 {page:WordSection1;}

09-01-2021