Skumfiduser

Vandkantvendsyssel i medvind

 

Der hænger et verdenskort i mit køkken. Hver dag går jeg forbi ”hele verden” og kan se, at der er hundredevis af lande, man kunne besøge. Varme lande, kolde lande, små og store lande. Der er mange muligheder. Det er herligt jævnligt at blive mindet om, at verden er større end Vendsyssel, og at der er meget at se ”syd for fjorden og øst for Klokkerholm”.

Vil man have gode oplevelser er der dog ingen som helst grund til at tage alt for langt væk. En uges ferie i Vandkantsvendsyssel kan anbefales. Man skal bruge en cykel, en vanddunk, en termokande til kaffen og så et cykelkort over Vestkyststien (rute 1), Østkyststien (rute 5) og Limfjordsruten (rute 12), og så er det blot at tage tasken med regntøj (bedste garanti mod regn er altid at medbringe regntøj), solcreme, badetøj og tjekke vejrudsigten.

Når man cykler bliver verden og oplevelserne meget konkrete og nærværende. Man lærer at sætte pris på:

  1. Vejret. Det er helt afgørende, at vejret er godt, og godt vejr indebærer altid en grad af medvind. Som i tilværelsens andre forhold er medvind med til, at alt bliver set på med milde øjne. Det blæser som oftest og mest  fra vest, så vælg ruten ”med uret”, så vil modvinden ramme langs med Limfjorden, hvor der oftest er mere læ, end man finder det hen over Hulsig Hede. Man vil også bemærke, at  man aldrig bliver træt af at tale om vejret. Bliver det regn, er solen for skarp, vil tågen lette, og lægger vinden sig til aften? Den slags kan man tale om kilometer efter kilometer. Måske en anelse trivielt, men det vil opleves som et særdeles relevant samtaleemne.
  2. Kirker på ruten. Ikke nok med at der findes utallige kirker i Vendsyssel (og den gamle Løkken-Vrå Kommune har vel fortsat rekord i antal kirker i forhold til indbyggertal), men kirkerne er markante og ses på lang afstand, der er oftest god (og til tider dårlig, og det er også interessant) kunst i kirken, og så er der (og det lærer man at sætte pris på) altid gode toiletforhold med vand til drikkedunkene. Råbjerg Kirke har også gode bord-bænk-forhold (og Aksel Schiøtz ligger begravet i det nordlige hjørne), Saltum og Sæby Kirkers kalkmalerier er berømte, og så er der alle de kirker, man ikke vidste fandtes, men som ofte har overraskende mindesten, gravsteder og et køligt kirkerum.
  3. Kaffepauser er altid gode. Der findes utallige kaffesteder undervejs, og det bedste sted er altid det, der er tættest på cykelruten. Formiddagskaffe er godt indslag.
  4. Tilfældigheder viser sig ofte at give anledning til gode valg. Uanset om det er spisesteder eller overnatningsmuligheder (og der er Bed and Breakfast, vandrehjem, hoteller, campinghytter og kroer i massevis), så er der altid en stor glæde ved mad, en god seng og flinke værter. Og man slipper for valgmulighederne: Det nærmeste sted er altid det bedste.
  5. Vejstandarden i Vendsyssel bliver tjekket. Man lærer, at grusveje har mange forskellige kvaliteter fra Hulsig-stien og til turen i vandkanten fra Løkken til Blokhus. (og der er en grusvej nær Rødhus, som enhver cyklist må frygte!)

Sådan er en cykeltur i Vandkantsvendsyssel i sin ydre struktur og plan. Ind mellem disse ”basisudfordringer” har man så de virkelige oplevelser. Det er naturens omskiftelighed mellem bakker (ikke så godt, hvis der er for mange),  skovstrækninger (fra Tversted til Skiveren), Kattegatudsigt (når man cykler forbi Lyngså, Voerså, Gerå, Aså og alle andre ”å”-er), udsigten over Vesterhavet (der altid er forrygende smuk), og som cyklist er man tæt på alle marker (og præciseringen af hvad der er hvede, rug, byg, majs eller roer kan man også altid få diskuteret) og man ser og hører alle dyr. Hugorme, rådyr, harer og fugle.

Ikke kun natur kommer man tæt på. Det er også forskelle i byggestil, valg af farve til husene, havearkitektur (hvis der er nogen) og selv i en landsdel som Vendsyssel er der masser af variation i byer, butikker og boliger.

Det kan anbefales at tage dele af ruten eller hele ruten i løbet af nogle sommerdage. Man kan heldigvis selv vælge distance, man kan tage bussen eller toget hjem, hvis man bliver træt af vestenvinden, og  endelig kan man vælge den ”norske” løsning: Lej cykler i Hirtshals og tag turen til Skagen. Sæt cyklerne her og bliv kørt tilbage til Hirtshals med Skagerakkeren eller Nordjyske Jernbaner.

God tur.

P.S.: Der findes altså også gode oplevelser syd for fjorden, men de matcher jo sjældent medvind på cykelstierne i Vandkanstsvendsyssel.